MENÜ

Móri borvidék
A móri bor meszes,aki issza eszes

Az Ezerjó hazája -- a Móri Borvidék

A Mór

i Borvidék története

Mint ahogy már több ismertetett borvidéknél, a mai Mór környéki területeken is a római Probus császár (276-282) intézkedésének eredménye a szőlő növény elterjedése. Mellette Maximianus és Constantinus császár is szorgalmazta a szőlőtelepítést Pannóniában, mellyel a provincia önállóságát kívánták biztosítani.

A honfoglalás idején Mór már lakott hely volt, a környéken több kis település volt ismeretes. Árpád fejedelem is ezen a vidéken telepedett le, Fejér megye Szent István megkoronázása után az első királyi vármegyénk, Székesfehérvár pedig a XVI. századig magyar koronázóváros volt.

Akkoriban a vidék fontos kereskedelmi csomópont volt, ugyanis a táci, győri és ószőnyi utak itt futottak össze.

A szőlőtermesztésre utaló első írásos emlék egy a XII. századból fennmaradt adományozó levél.

A tatárjárás és a török hódoltság idején a környék hatalmas károkat szenvedett. A Győrt Székesfehérvárral összekötő hadi útvonal errefelé haladt el és a csókakői várban is török helyőrség állomásozott. (A csókakői várat 1229-ben építtette a Csák nemzetség, melyhez Károly Róbert 1327-ben hozzácsatolta a móri birtokokat.)

A megszállás idején elpusztul a szőlőültetvények nagy része, a bortermelés lehanyatlott az országban, a bor mennyisége lecsökkent, így a kevés bor felértékelődött. Megjelentek viszont a török kincstár adószedői, a defterek is, akik a pillanatnyi előrelépést vissza is vetették. A török sereg kivonulásakor mindent szó szerint „felégetett maga után". Mór és a szőlőültetvények is kipusztultak.

A szőlő- és borkultúra talpraállásának fontos szakasza a török kiűzésétől a szatmári békéig tartó mozgalmas időszak. A csókakői várat 60.000 rendes forintért 1691-ben megvásárolta Haas János, akinek fia már tervezte Mór fejlesztését és neki köszönhető, hogy megépült a kapucinus templom és zárda, és megtelepedtek a szerzetesek. A kapucinus barátok tokaji rend-társaiktól telepítés céljára Bakator, Fehérszőlő, Gohér, Ökörszemű, Járdovány, Furmint vesszőket kaptak és ezzel az alappal, valamint mindösszesen 17 jobbágy családdal újraindult a szőlőtermesztés Móron.

A Rákóczi-szabadságharc sem kedvezett a vidéknek, Mór a kuruc és labanc csapatok közti harcok központja lett.

A XVIII. század elején a lakosság pótlására német telepeseket költöztettek Mórra és környékére, akik hazájukból magukkal hozták a szőlész-borász tudományukat is. Egy érdekes adat a lakosság összetételére vonatkozóan 1732-ből 176 német adózó család mellett 56 magyar család élt Móron. A szerzeteseknek és a telepeseknek köszönhetően a század végére a szőlőtermesztés újból felvirágzott. Erre utal Mór város pecsétje is 1758-ból, mely egyik oldalán gyümölcsfát, szőlőtőkét és fürtöt ábrázol.

A XIX. század elejére Mór jelentős vásárvárossá fejlődött. Tovább folyt a szőlők telepítése és annak művelésére és a borkezelésre is egyre nagyobb gondot fordítottak.

1880-ban az alábbiak szerint alakult a borok ára:

Hely 1880-ban

Eger 13-17 Ft

Gyöngyös 14-17 Ft

Mór 20-25 Ft

Pécs 13-16 Ft

Forrás: Dr. Kiss Árpád

A korabeli dűlők közül érdemes néhányat megemlíteni, ritkán hallani ma már ilyen szép magyar neveket:

Pityer-hegy, Paraszt pagony, Sárkány tó, Cseres domb, Móri szép makkfa, János völgy; de ma is találkozunk még a Csóka- és Aranyheggyel, a Vénheggyel, a Gránással vagy a Pohár-heggyel.

A fejlődés 1884-ben torpant meg, mikor is megjelent a környéken a filoxéra. A kár óriási, mint mindenütt az országban. „Egy jó nagy, szérű nagyságú területen a szőlőtőkék igen gyanúsak és beteges állapotban találtattak" jelentette egy szőlőtermesztő 1885-ben. A Földmívelés- ipar- és kereskedelmi Miniszter elrendelte az „ojtási tanfolyamok" szervezését és új alanyok használatát (hazai Riparia souvage, francia Viala és amerikai alanyfajták). A szőlők pusztulása gazdasági katasztrófát okozott, ugyanis „a lakosságnak úgyszólván egyedüli jövedelmi forrása a bortermelés". Néhány év múlva azonban kiderült, hogy a telepített új szőlőfajok és -fajták (Izabella, Fehér és Piros Delaware, Noah, Elvira, Concord, York-Madeira) zömükben a helyi talajviszonyokat sem tudták elviselni. Amikor a gazdák erre ráébredtek, bizalmatlanságuk csak fokozódott az új próbálkozások iránt. Ezzel magyarázható, hogy az amerikai szőlőfajok Móron és környékén nem terjedtek el. Szénkénegezéssel és árasztásos módszerrel is harcoltak a filoxéra ellen. Az alanyfajtákat megismerve később ráeszméltek, hogy nem csupán a filoxéra-ellenállóság, de a meszes talajok iránti tűrőképesség is döntő a fajták kiválasztásánál.

A Móri Borvidék napjainkban

Napjainkban szőlészettel-borászattal kb. 2000 termelő foglalkozik. Egy részük a szőlőt értékesíti részben helyi, részben pedig más borvidékek (pl. Ászár-Neszmélyi Borvidék) borászatainak, de vannak olyanok is, akik itt helyben dolgozzák fel a szőlőt. A tulajdonviszonyok rendeződtek, kialakult az a réteg, akik a borvidék „zászlósaiként" összefogják a környék szőlészeti-borászati hagyományát és a jelenlegi és jövőbeni arculat kialakításában döntően részt vesznek. 2002-ben megalakult a Móri Ezerjó Borút Egyesület, melynek tagjai az ide látogató vendégek számára bemutatják a táj látványosságait, kulturális örökségét és megismertetik a móri borokat és hagyományokat.

Talaja -- a mész jótékony hatása

A szőlőterületek termőtalaját elsősorban laza üledékrétegek, homokos lösz, homokos mészkő és agyag alkotják. A relatív magasabb mésztartalom és a viszonylag hűvös klíma a fehér szőlő- és bortermelésnek kedvez.

Különlegességek a móri borvidékről

A kopaszmetszéses fejművelés -- „Kacor, bagolyszem, gica és gyomlálás"

A filoxéravész előtt a szőlőket gyakran szabálytalanul és sűrűn ültették, 15.000-20.000 db-ot hektáronként. A karós támasszal vagy anélkül nevelt ültetvényeken így olyan módszerre volt szükség, mely minimális terhelést biztosít. Ez volta kopaszmetszés. Régen a műveletet ún. kacorral végezték. Az ilyen módon metszett tőkéknél a fürtök közel kerülnek a talajhoz, annak melege visszaverődik rájuk és könnyebben érnek, jobb minőségben szüretelhetők. A bagolyszemes (vagy kopasz) metszés a fejművelés egy módja, melynél az első évben kihajtott és beérett vesszőket sárszemre metszik vissza, vagy maradéktalanul eltávolítják, a tőkén így világos rügyek alig maradnak. A tőke így a rejtett rügyekből is hajtásokat fejleszt (az Ezerjó fajta erre különösen alkalmas), mely gyomlálás, azaz válogatás nélkül túl zsúfolttá válna. Ezzel egyben termésszabályozást, és a fürtterhelést is beállították. A szőlő kötözésére zsúpszalma köteget, vagyis gicát használtak. Ma már csak háztáji magántermelők ültetvényeiben találkozhatunk vele.

Termésbetakarítás -- „kaláka, apájcolás, bálványprés"

A XIX. században érvényben lévő hegyrendelet értelmében október 15. előtt (Teréz napja) senkinek nem volt szabad elkezdeni a szüretet. Különös ünnepi alkalom volt ez, mikor is összegyűlt az egész rokonság kalákába és szedték puttonyokba a szőlőt. A termést a szőlő végében elhelyezett kádba helyben ledarálták, és a cefrét szállították lovaskocsikon a pincékhez. A színlevet tőtikével töltötték a hordókba. A kevésbé lédús cefrét bálványprésekkel préselték. A hatalmas monstrumokat 2-3 ember mozgatta, nevét onnan kapta, hogy gerendája gyakran bálványfából készült. Móron ezt a prést „Rákóczi-présként" is említik. Az elöregedett borokat apájcolták, vagyis a friss mustot kierjesztés után egybe fejtették vele.

A régi móri pincék

Móron a falu szélén utcasorokat alkottak a pincék (Pincesor utca, Ezerjó utca, Vénhegyi utca). A pincéket vagy a löszbe vájták és kőből dongahajtásos boltíveket alakítottak ki, vagy földdel borították 1,5--2 m vastag szigetelő talajréteggel. A pince földje homok volt, a hordók pedig vastag „csántérfákon" sorakoztak.

 

Ezerjó the home - in the Wine Region of Mór

The Moor

History of Wine

As already described in region with many of todays Mor areas around the Roman Emperor Probus (276-282) outcome measures of the spread of the vine plant. Emperor Constantine and Maximian in favor of the vines is also called Pannonia, which was intended to ensure independence of the province.

The conquest of space was already inhabited during the Moor, a small town in the area was more known. Prince Árpád also settled in this region, Fejér county, after the coronation of St. Stephen, first King County with the XVI and Szekesfehervar. century, Hungary was a coronation.

At that time the region was an important commercial hub, since tation, Győr and ószőnyi roads are running together.

The first written record referring to a vine in the XII. century is donor letter.

The Mongol invasion and during the Turkish occupation of the area suffered extensive damage. Székesfehérvár Győr route connecting the military here and passed the castle is Csókakő Turkish garrison was stationed. (Csókakő The castle was built in 1229 Csák genus, to which Charles Robert in 1327, appended to the estates of Mór.)

During the occupation, destroyed most of the vineyards, wine production declined in the country, reduced the quantity of wine, so little appreciation of wine. Appeared, however, the Turkish Treasury adószedői the defterek, who has been a momentary step back. The Turkish army exodus of literally everything "after its burnt." Mor and also destroyed the vineyards.

The grape and wine talpraállásának important phase of the Turkish kiűzésétől lasting peace in the busy period of Satu Mare. The castle Csókakő normal HUF 60,000 in 1691 bought of John Haas, whose son is already planning the development of Mor and her due to the Capuchin church and convent was built and settled by the monks. The Capuchin friends Tokay Bakator system for installation at their peers, grape, Gohér, ox-eyed, Járdovány, Furmint and commas were in the same base, and reviving the total of 17 vineyards in Mór serf family.

The Rákóczi not benefited the country, Mor Kuruc Labanc and became the center of fighting between troops.

XVIII. century German settlers moved to replace the population and its environs Mor, who brought their country to the vineyards tudományukat well. An interesting data on the composition of the population in 1732, out of 176 German families taxpayer under 56 Hungarian families lived in Mór. The religious settlers and the end of the century, thanks to the vine flourished again. Mor also refers to this city seal from 1758, which on one side of fruit trees and grape cluster represents.

XIX. Mor vásárvárossá century, significant progress. Was maintained and the cultivation of vines, installing a skin treatment and care has been taken is also increasing.

In 1880, the price of the wines were as follows:

Place 1880

Eger 13-17 Ft

Beaded 14-17 Ft

Moorish 20-25 Ft

Pecs 13-16 Ft

Source: Dr. Árpád Kiss

Slopes of the time it is worth to mention a few, are now rarely heard such a beautiful Hungarian names:

Mountain Pipit, Peasant Pagony, Dragon Lake, Cseres hill, nice makkfa Mór, John Valley, but today we met the Kiss and Aranyheggyel the Vénheggyel the Gránással or the glass-tip.

The development was stopped in 1884 when he appeared in the vicinity of the phylloxera. The enormous damage, as everywhere in the country. "A good big threshing floor area the size of the vines is very suspicious and pathological conditions were found" posed a wine-growing in 1885. Földmívelés of industry and trade minister, has ordered that the "grafting courses organization and use of new rootstocks (Riparia souvage home, French Viale American and rootstocks). The destruction of vines, an economic disaster, because "the public almost the sole source of income in the Viticulture." A few years later, however, turned out to be installed on new varieties and szőlőfajok (Isabella, White and Red Delaware, Noah, Elvira, Concord, York, Madeira ) zömükben the local soil could not bear it. "When the farmers realized this, only increased the distrust towards new attempts. This explains why the American szőlőfajok Moors and not spread around. Szénkénegezéssel flooding method and also fought against the phylloxera. alanyfajtákat of knowing later I realized that not only the phylloxera resistance, but the calcareous soil tolerance is crucial for the selection of varieties.
The Mór Wine Region today

Today, viticulture, wine is about. 2000 deals with producers. Some of them sell the grapes are partly local and partly in other wine regions (eg, Ászár Neszmélyi Region) winegrowing, but there are also those who are locally processed grapes. The ownership is resolved, the layer is formed, in the region who are "zászlósaiként" bring together the areas viticultural tradition and the current and future development of corporate identity mainly involved. In 2002, the formation of the Mór Wine Ezerjó Association, whose members are the visiting guests show sights of the landscape, cultural heritage and traditions and the understanding of the Mór wine.
Perhaps - the beneficial effect of lime

The vineyard soil is primarily a loose sediment, sandy loess, sandy limestone and clay form. The relatively higher calcium content and the relatively cool climate white grapes and wine favors.
Specialties of the Mór wine region

The kopaszmetszéses fejművelés - "Kacor, owls, and weeding gica"

Before the phylloxera epidemic of the grapes are often irregularly and densely planted, 15,000 to 20,000 pieces per hectare. The arm-stand plantations grown with or without such a method was needed to provide a minimum load. This was kopaszmetszés. Historically, the so-called operation. kacorral made. In such a way to cut tőkéknél clusters are nearly to the ground, the heat reflected from them and easier to achieve a better quality harvested. The bagolyszemes (or bald) incision fejművelés a way, within a year, first sprouted and ripened sárszemre canes pruned back or removed completely, only buds on the vine so remain unclear. The capital, thus also the hidden buds develop shoots (especially suitable for this kind of Ezerjó), which is weeding, ie without any selection would be too crowded. This one crop, and also fürtterhelést set. A bundle of reeds kötözésére grapes, that is used gicát. Plantations are private backyard is now only meet with him.
Harvest - "bee, apájcolás, bálványprés"

XIX. Under current century hegyrendelet October 15 before (Teresa Day) no one was allowed to begin the harvest. It was a particularly festive occasion, when all the relatives gathered kalákába and buckets of grapes were picked. The grape harvest at the end of the tank located on site ledarálták, and the mash is transported to the cellars lovaskocsikon. The ripened tőtikével filled the barrels. The less juicy mash bálványprésekkel pressed. The big man moved monstrumokat 2-3, then received the name of that beam can often bálványfából made. Mór, this squeeze "Rákóczi présként" is also mentioned. Apájcolták the old wine, grape juice that is fresh after Extend together explained to him.
The old cellars Mór

Mór utcasorokat edge of the village formed the cellars (Street Cellar, Ezerjó Street, Vénhegyi Street). The cellars or dug in loess and stone arches dongahajtásos developed, or earth covered with 1.5 to 2 m thick insulating talajréteggel. The sand was of the cellar, the barrels are thick csántérfákon "lined

 

Hírek

Szavazás

Melyik szerinted a legízletesebb?
Rozé
Tramini
Leányka
Ezerjó
Asztali nézet